Χωματουργικές Εργασίες
Κοπριά

Η κοπριά είναι φυσικό οργανικό λίπασμα που δημιουργείται από τα περιττώματα ζώων, που συγκεντρώνονται και αφήνονται έως ότου χάσουν αρκετή από την υγρασία
Βαρλάμης Φυτόχωμα
Βαρλάμης Φυτόχωμα

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέξουμε το κατάλληλο φυτόχωμα για καλλωπιστικά φυτά
Βαρλάμης Φυτά
Βαρλάμης Φυτά

Πώς εφαρμόζεται η κοπριά στις καλλιέργειες στο χωράφι; Η κοπριά πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος με τσάπα ή με φρέζα για να μην έχουμε απώλεια των θρεπτικών συστατικών της.

Πολλοί καλλιεργούν χρησιμοποιώντας μόνο κοπριά για λίπασμα στον κήπο τους. Η κοπριά προσφέρει κι άλλες χρήσιμες ιδιότητες στο έδαφος, εκτός από την τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά στοιχεία, καθώς το εμπλουτίζει με οργανική ουσία που βοηθά στη βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους, αυξάνοντας τη συγκράτηση νερού, βοηθώντας παράλληλα στον καλύτερο αερισμό του χώματος και στην αποστράγγιση.
Χωματουργικές Εργασίες Βαρλάμης
Κοπριά Κήπου
Κοπριά Κήπου
Κοπριά Κήπου
Κοπριά Κήπου
Κοπριά Κήπου
Κοπριά Κήπου

Χωνεμένη Κοπριά


Η μη χωνεμένη κοπριά που περιέχει υψηλά ποσοστά αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα φύλλα, και να καταστρέψει νεαρά φυτά ή φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί. Σε καλλιέργειες κηπευτικών για παράδειγμα, ενσωματώνουμε τη μη χωνεμένη κοπριά στο έδαφος το φθινόπωρο, προκειμένου να γίνει η φύτευση των κηπευτικών μας μέσα στην άνοιξη. Η κοπριά μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυσικά εδαφοβελτιωτικά όπως το κομπόστ, ο περλίτης και ο ζεόλιθος για να βελτιώσουμε τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους πριν προχωρήσουμε σε καλλιέργεια.

Χωνεμένη ή σβησμένη κοπριά, αναφερόμαστε σε κοπριά που έχει υποστεί ζύμωση και μπορεί να προσληφθεί από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων. Τη χωνεμένη κοπριά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε κοπριά που έχει χωνευτεί, καθώς χρησιμοποιείται άμεσα και δε δημιουργεί προβλήματα στα φυτά. Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη σπορά και τη φύτευση, ενώ η μη χωνεμένη κοπριά ενσωματώνεται στο χωράφι μερικούς μήνες πριν προχωρήσουμε σε καλλιέργεια.

Η κοπριά μπορεί να αξιοποιηθεί στις γλάστρες των καλλωπιστικών φυτών, των λουλουδιών και των αρωματικών φυτών κατά την προετοιμασία του μείγματος φύτευσης. Συγκεκριμένα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κοπριά, καλά χωνεμένη, σε αναλογία 20% στο μείγμα φύτευσης. Τα φυτά χρειάζονται γόνιμο και αφράτο έδαφος που τους εξασφαλίζει ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία. Αν το χώμα είναι πολύ σκληρό, συμπαγές, με πολλά ανεπιθύμητα αγριόχορτα και δεν εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην καλλιέργεια.
Βαρλάμης Φυτόχωμα
Βαρλάμης Φυτόχωμα

Για να έχουμε επιτυχία στην καλλιέργεια του κήπου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το έδαφος που φυτεύουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα φυτά μας.

9 χλμ Θέρμης Πολύγυρου 57006 Τ.Κ.


Τηλέφωνο :  +306937428398

                       +306977447861


Email: varlamisdkm@gmail.com

Κατασκευή
Ιστοσελίδων Webulk
webulk